Cybersecurity en Digital Twins: Sleutel tot veilige infrastructuur
Een boeiend gesprek over cybersecurity en Digital Twins
Afgelopen week spraken we met Harco de Jager van D2WIN, Digital Twin | Spatial Specialisten, Joop van Oostveen van Cybersecurity Challengers, en Peter Groenewegen van ReConfirm. Het gesprek draaide om de uitdagingen rondom cybersecurity en Digital Twin-technologie, en de immense impact daarvan op privacy, security en safety.
Wat is een Digital Twin?
Een Digital Twin verbindt data, modellen en bedrijfsprocessen tot een digitale weergave van de fysieke wereld. Dit maakt het mogelijk om de levenscyclus van assets te beheren, optimaliseren en simuleren. De waarde van deze technologie is enorm, maar stelt ook hoge eisen aan vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van data. Dit zijn cruciale factoren voor de betrouwbaarheid van een Digital Twin.
D2WIN ontwikkelt innovatieve Digital Twin-oplossingen waarmee organisaties diepgaand inzicht krijgen in de huidige realiteit én toekomstige scenario’s kunnen visualiseren. Dit is onmisbaar voor organisaties met grootschalige, openbare en kapitaalintensieve infrastructuren, zoals gemeentelijke infrastructuur, stedelijke planning en het monitoren van kritieke assets zoals bruggen en tunnels. Dankzij deze toepassingen verbeteren we niet alleen de efficiëntie, maar verhogen we ook de veiligheid en betrouwbaarheid van systemen.
De rol van cybersecurity in Digital Twins
Een Digital Twin is geen statische tool, maar een dynamisch ecosysteem waarin gedistribueerde databronnen en API’s flexibel worden gecombineerd. Dit bevordert samenwerking en datadeling tussen bijvoorbeeld een gemeente, veiligheidsregio en nutsbedrijf, wat leidt tot betere coördinatie en effectievere besluitvorming.
En daar komt cybersecurity in beeld:
=> Hoe zorgen we ervoor dat de data in Digital Twins veilig en betrouwbaar blijft?
Het gaat hier niet alleen om databeveiliging, maar ook om operationele veiligheid. Wanneer een Digital Twin toegang biedt tot het bedienen van kritieke infrastructuur, kunnen fouten of cyberaanvallen grote gevolgen hebben. Onbevoegde toegang tot deze systemen kan leiden tot ernstige veiligheidsrisico’s voor zowel bedrijven als burgers.
External Attack Surface Management (EASM) als oplossing
Om deze risico’s te minimaliseren, is External Attack Surface Management (EASM) een essentieel onderdeel van de beveiligingsstrategie. EASM monitort continu het digitale landschap om kwetsbaarheden in kaart te brengen en dreigingen vroegtijdig te signaleren. ReConfirm biedt een krachtige EASM-oplossing die bedrijven helpt deze risico’s effectief te beheersen.
Samen met Cybersecurity Challengers, experts in cybersecurity-oplossingen, vormt ReConfirm een sterke combinatie om complexe digitale omgevingen te beveiligen. Door deze krachtenbundeling werken we aan een weerbaarder digitaal landschap, zowel nationaal als internationaal.
⚠️ Wij geloven dat samenwerking de sleutel is tot een veiliger digitaal Nederland. Gecombineerde kennis en inspanning dragen bij aan een veerkrachtige digitale infrastructuur.
=> Wat zijn uw gedachten over de impact van Digital Twins op cybersecurity?



